Toiminnot

Varejoen tsasouna

Ortodoksi.netista

Tervolan Varejoen Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen tšasouna
(kuva: Vareejoen kyläyhdistuksen sivuilta luvalla saatu)

Varejoen tsasouna on merkittävä osa Tervolan historiaa, erityisesti sen yhteydessä Petsamon evakkoihin ja ortodoksisen uskonnon vaalimiseen pohjoisessa Suomessa. Yksityiskohtaisia tietoja on haastavaa löytää verkossa, mutta tässä lyhyessä ietoiskussa on koottu joitakin keskeisiä seikkoja tsasounan historiasta ja merkityksestä Internetin tietojen valossa:

  • Petsamon evakot
    • Varejoen kylä perustettiin Petsamon evakkojen asutusalueeksi vuonna 1946. Kun Petsamon alue jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle, piti Suomen valtion nopeasti sijoittaa petsamolaiset uusille asuinalueille. Suurin yksittäinen petsamolaisten ryhmä asutettiin Tervolaan. Tsasouna rakennettiin luovuteuilta alueilta mm. Petsamosta evakkoon tulleiden ortodoksisten ihmisten toimesta. Heille uskonnollinen elämä oli tärkeä osa identiteettiä ja yhteisöllisyyttä, joten oman rukoushuoneen rakentaminen oli luonnollinen seuraus.
  • Vapauden kaipuu
    • Varejoelle aikanaan saapuneista Petsamon evakoista osa oli ortodokseja. He rakensivat Törmävaaraan oman rukoushuoneen, koska kirkossa käynti oli heille tärkeää eikä paikallisen luterilaisen seurakunnan ilmapiiri ollut tuolloin kovin suotuisa. Tsasounan rakentaminen oli myös merkki vapaudesta harjoittaa omaa uskontoaan. Tuolloin sodan jälkeen Suomessa luterilainen kirkko oli vallitseva, eikä ortodokseille välttämättä ollut tarjolla yhtä suotuisia olosuhteita. Ortodokseja helposti "ryssiteltiin" tai jopa pidetiin kommunisteina.
  • Yhteisöllisyyden symboli
    • Tsasouna toimi paitsi rukouspaikkana myös koko yhteisön kokoontumispaikkana. Se oli paikka, jossa evakot voivat pitää yllä yhteyttä toisiinsa ja muistella menneitä.
  • Tsaaoina ja uusi kellotapuli
    • Vuonna 2016 tsasounan viereen rakennettiin uusi kellotapuli ja kirkko on merkittävä ”maamerkki” alueella. Kellotaapuli on Petsamon Alaluostarin kellotapulin näköisversio. Käsin veistetyiden yksityiskohtien koristama tapuli vihittiin käyttöön Varejoen asutuksen 70-vuotisjuhlassa kesällä 2016. Kellotapulin kello tuli Varejoelle jo vuonna 1949 Lokomo Oy:n lahjoituksena.