Vasili Moskovalainen
Ortodoksi.netista
Pyhä hullu – Vasili Moskovalainen
Elokuun alussa (2.8.) Kirkko viettää autuaan Vasili Moskovalaisen, Kristuksen tähden houkan päivää. Hän on yksi tunnetuimmista Kristuksen tähden houkista Venäjän ortodoksisessa kirkossa.
Autuas Vasili syntyi joulukuussa vuonna 1468 Moskovan lähistöllä. Kuusitoistavuotiaana alun perin suutariksi aikonut autuas Vasili aloitti elämänsä Kristuksen tähden houkkana. Hän käveli lähes alastomana Moskovan kaduilla, riippumatta siitä oliko kesä tai talvi. Hän harrasti myymälävarkauksia ja antoi ottamansa köyhille ja nälkäisille. Kerrotaan, että hän jopa torui tsaari Iivana Julmaa (1530-1584) hänen julmuudestaan ja kunnioituksen puutteestaan jumalanpalveluksissa. Yhden tarinan mukaan hän tarjosi tsaarille lihaa pääsiäispaaston aikana sanoen, että ei ollut väliä söikö hän lihaa vai ei, koska hän oli murhaaja. Autuas Vasili kuoli elokuun 2. päivänä 1557 ja itse Moskovan metropoliitta Makari (1482-1563) toimitti hautajaiset.
Mitä voi oppia Kristuksen tähden houkilta? Ainakin heiltä oppii sen, että houkan pyhyys haastaa ihmisten käsitykset pyhyydestä ja osoittaa houkan epäsovinnaisuuden tuomaan vapauteen.
Pyhä ihminen on aina haaste ympäristölleen, mutta erityisen haasteellisia ovat Kristuksen tähden houkat – pyhät hullut. Nämä ristiriitaiset hahmot ovat ihmisten kaikenlaiselle sovinnaiselle elämäntavalle käveleviä protesteja. He ovat jopa usein haaste Kirkolle.
Pyhyys ylittää odotetun. Se ei ole stereotyyppistä. Poikkeavat ihmiset paljastavat muiden ihmisten sovinnaisuuden. Verrattuna heihin ihmiset ovat auttamattomasti sovinnaisia. He paljastavat räikeästi monen tavanmukaisuuden elämässä ja myös uskossa. Ehkä tämä on syvin syy heidän nimittämiseensä häiriköiksi.
Houkat pyhinä häirikköinä haastavat ihmisiä miettimään elämäänsä. He ovat myös haasteita yhteiskunnalle, jonka silmissä natsien juutalaisvainojen keskeinen tekijä oli ”suhteellisen tervejärkinen” (kuten psykiatrit aikanaan häntä luonnehtivat).
Houkka elää vapaana. Metropoliitta Kallistos Ware (s. 1934) kirjoittaessaan heistä painottaa houkkien vapautta. Metropoliitta kirjoittaa:
- ”Houkka on vapaa normaaleista perhesiteistä – ’ei kenenkään poika, ei kenenkään veli, ei kenenkään isä’ – ja koditon maankiertäjä, usein karkotettu. Yleensä hän ei ole erakko, vaan elää ihmisten keskellä. Samalla hän pysyy kuitenkin jotenkin vieraana, maanpakolaisena järjestäytyneen yhteiskunnan reunamilla, hän elää maailman keskellä olematta silti maailmasta. Houkka on vapaa ja vieras…”
Suurin osa ihmisistä pelkää menettävänsä kasvonsa. He pelkäävät maineensa puolesta. Ihminen on usein julkisuuskuvansa vanki. Yksi silmä vilkuilee maineen perään. Houkat ovat vapaat tästä kaikesta.
Vasili Moskovalaisen päivänä – ja muidenkin houkkien muistopäivinä – ihmisiä kutsutaan miettimään elämäänsä peilinään pyhät hullut. Heidän vapautensa ja rohkeutensa innoittavat kristittyjä todistamaan uskostaan – maineenkin menettämisen uhalla.
Isä Lars Ahlbäck
Tropari ja kontakki
Tropari, 8.sävelmä
- Elämäsi, oi Vasili, oli todellisen siveyden ja puhtauden täyttämä. Paastoten, valvoen sekä pakkasta ja kuumuutta kestäen sinä alistit lihasi Kristuksen tähden. Siksi sinun kasvosi loistivat auringon kaltaisena. Tänään uskovaiset ylistävät pyhää kuolonuneen nukkumistasi. Rukoile hartaasti Kristusta päästämään meidät kaikesta vihasta, vaarasta ja hädästä sekä antamaan sieluillemme suuren armonsa.
Kontakki, 8.sävelmä
- Pyrkien korkeimpaan kauneuteen | sinä tyystin hylkäsit lihan alhaiset nautinnot. | Pyytämättä itsellesi maailman turhaa tavaraa | sinä, oi autuas Vasili, jo täällä saavutit enkelten kaltaisuuden. || Heidän joukossaan rukoile lakkaamatta Kristusta Jumalaa meidän kaikkien puolesta.