Viron toimet Moskovan patriarkaatin vaikutuksen vähentämiseksi
Ortodoksi.netista
Viron viranomaisten ponnistelut Moskovan patriarkaatin vaikutuksen vähentämiseksi ja lopulta sen poistamiseksi Viron ortodoksisesta kirkosta etenevät nopeasti. Tämän taustalla on Moskovan patriarkaatin tukema "Russkiy Mir" -ideologia, jota Viron viranomaiset pitävät uhkana kansalliselle turvallisuudelle.
Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos, Viron apostolisen ortodoksisen kirkon (KP) johtaja, tuomitsi jyrkästi "Russkiy Mir" -ideologian. Hän kuvaili sitä "provokatiiviseksi, ekspansionistiseksi ja pohjimmiltaan epäkristilliseksi". Metropoliitta Stefanos korosti, että "nykyisen ongelman juuret eivät ole Viron kansassa tai valtiossa, vaan Moskovan patriarkassa".
Metropoliitta Stefanos huomautti, että Moskovan patriarkaatti on edistänyt ja tukenut vaarallista etno-nationalistista "Russkiy Mir" -ideologiaa, jolla on suoria vaikutuksia Viron kirkkoon. "Valtio on tehnyt selväksi, että se ei aio estää seurakuntien uskonnollista elämää, mutta vaatii yhteyden katkaisemista Moskovaan", metropoliitta selitti.
Tämä lausunto viittaa Viron parlamentissa (Riigikogu) parhaillaan käsiteltävään lakiehdotukseen, jonka Viron sisäministeriö on tehnyt ja joka pyrkii muuttamaan kirkkoja ja uskonnollisia yhdistyksiä koskevaa lakia. Viron ortodoksisen kirkon lausunnon mukaan ehdotettu lainsäädäntö "ei pyri rajoittamaan uskonnonvapautta, vaan vahvistamaan kansallista turvallisuutta".
Viron ortodoksinen kirkko totesi edelleen: "27. maaliskuuta 2024 patriarkka Kirill, Venäjän ortodoksisen kirkon (MP) päämies, vaati 'Pyhää sotaa' – vastakkainasettelua länsimaailmaa vastaan, jota hän kuvaili 'saatanallisuuden' vaikutuksen alaiseksi. Tämä merkitsee aggressiivista asennetta eurooppalaisen piirin arvoja kohtaan. Patriarkan sanojen mukaan Ukrainan pitäisi olla osa niin sanottua 'Russkiy Mir' ('Venäläinen maailma'), ja koko entisen Neuvostoliiton alue – mukaan lukien Viro – pitäisi kuulua Venäjän federaation vaikutuspiiriin. Tämä on viesti Moskovan patriarkaatin ortodoksisille uskoville Virossa, että heidän maansa on vihamielinen valtio, joka on parhaillaan 'Pyhän sodan' kohteena."
Viron ortodoksinen kirkko korostaa, että Viron valtiolla on velvollisuus suojella väestöään sellaisen hallinnon vaikutukselta, joka edistää terrorismia. 6. toukokuuta 2024 Viron parlamentti nimesi virallisesti Moskovan patriarkaatin sotilaallista aggressiota tukevaksi järjestöksi. Turvallisuussyistä Viron poliisi kieltäytyi uusimasta Moskovan patriarkaatin Viron hiippakunnan metropoliitta Jevgenin väliaikaista oleskelulupaa helmikuussa. Tämän seurauksena metropoliitta joutui poistumaan maasta.
Kolmen peräkkäisen vuoden ajan sekä Viron ulkomaantiedustelupalvelu että valtion turvallisuuspalvelu ovat korostaneet Moskovan patriarkaatin aiheuttamaa uhkaa vuosikertomuksissaan. '"Venäjän vaikutusvälineet, jotka ovat edelleen aktiivisia Baltian maissa, sisältävät paikalliset Venäjän ortodoksisen kirkon alaisuudessa olevat kirkot, jotka noudattavat edelleen Venäjän johdon ja tiedustelupalveluiden ohjeita", ulkomaantiedustelupalvelu toteaa uusimmassa raportissaan. "Painostaakseen Baltian maita Venäjä jatkaa historiallisten vääristymien levittämistä ja kansainvälisiä mustamaalauskampanjoita, joissa väitetään ortodoksisten uskovien vainoa. Ortodoksisuuden ja perinteisten arvojen puolustamisen varjolla se yrittää mobilisoida vaikuttajia, jotka levittävät Venäjän propagandaa."
Viron ortodoksinen kirkko selventää virallisessa ilmoituksessaan, että parhaillaan parlamentin käsittelyssä oleva lakiehdotus koskee kirkkoja ja uskonnollisia yhdistyksiä koskevan lain muutoksia. Kun laki on säädetty, se kieltää sellaisten uskonnollisten järjestöjen toiminnan, joita johtavat henkilöt tai yhdistykset, joilla on merkittävä ulkomainen vaikutus, jos sen katsotaan uhkaavan Viron kansallista turvallisuutta, perustuslaillista tai yleistä järjestystä, tai jos se tukee sotilaallista aggressiota, yllyttää sotaan, edistää terrorismia tai kannustaa laittomaan voimankäyttöön tai väkivaltaan.
"Nykyisessä tilanteessa tällaisia järjestöjä Virossa ovat Moskovan patriarkaatin Viron hiippakunta, Pühtitsan luostari ja Aleksanteri Nevskin seurakunta Tallinnassa – jotka kaikki ovat edelleen suoraan Moskovan patriarkan alaisuudessa", Viron ortodoksinen kirkko toteaa.
Lakiehdotuksen valmisteluprosessin aikana Viron parlamentin oikeudellinen valiokunta kutsui koolle laajennetun kokouksen, johon kutsuttiin eri sidosryhmiä – mukaan lukien Moskovan patriarkaatin kirkon edustajia ja teologisia asiantuntijoita – saadakseen kattavan käsityksen asiasta. Lakiehdotus on jo hyväksytty ensimmäisessä käsittelyssä parlamentissa.
Tilanteen kehittymiseen vastauksena metropoliitta Stefanos ehdotti Moskovan patriarkaatin Viron hiippakunnan muodostamista Viron apostolisen ortodoksisen kirkon kanonisen lainkäyttövallan alaiseksi vikariaatiksi. Tämä järjestely tarjoaisi kanonisen suojan venäjänkieliselle ortodoksiselle yhteisölle Viron kirkon kautta. "Sanoin venäläisille veljillemme, että minulla ei ole aikomusta alistaa heidän kirkkoaan meidän kirkollemme", metropoliitta Stefanos korosti.
Tämän ehdotetun rakenteen mukaan Moskovan patriarkaatin nykyisen Viron hiippakunnan piispat muistaisivat Viron metropoliitta Stefanosta, eivät Moskovan patriarkka Kirilliä, jumalallisessa liturgiassa. He myös, mahdollisuuksien mukaan, toimittaisivat palveluksia yhdessä metropoliitta Stefanoksen kanssa. Samalla venäjänkieliset seurakunnat säilyttäisivät liturgiset ja kirkolliset perinteensä, kuten ennen toista maailmansotaa. Tämän suunnitelman toteuttaminen palauttaisi myös eukaristisen yhteyden Viron sisällä – jonka Moskovan patriarkaatti yksipuolisesti katkaisi vuonna 2019.
Metropoliitta Stefanos selitti ehdotuksensa motiivia: "Huolimatta vaikeasta ja monimutkaisesta ajanjaksosta, jota ortodoksiset kristityt Virossa parhaillaan kohtaavat, on syntynyt mahdollisuus pyrkiä yhdessä sovintoon ja rakentaa tulevaisuutta, jossa, pysyen uskollisina kirkollisille periaatteillemme ja perustoillemme, kaikki ortodoksit Virossa voivat elää yhdessä rauhassa ja rakkaudessa."
Viron korkein oikeus hylkäsi Moskovan alaisuudessa olevan kirkon uuden valituksen turvallisuuslakia vastaan
Viron korkein oikeus on jälleen hylännyt Moskovan patriarkaatin Viron ortodoksisen kirkon (MPEÕK) valituksen Viron parlamentin (Riigikogu) päätöstä, jolla pyritään rajoittamaan ulkomaisten valvonnassa olevien uskonnollisten järjestöjen vaikutusvaltaa.
Tämän viimeisimmän valituksen teki Venäjän Pühtitsan luostari – joka tunnetaan myös nimellä Kuremäen luostari – joka sijaitsee Itä-Virun maakunnassa. Luostari yhdessä Moskovan alaisuudessa olevan kirkon kanssa vastusti Viron hallituksen aiempaa julistusta, jossa ne sijoitettiin Venäjän federaation sotilaallista aggressiota tukevien järjestöjen luetteloon.
Venäjän jatkuva hyökkäys Ukrainaan, joka on nyt neljännellä vuodellaan, on saanut Viron viranomaiset tutkimaan ja rajoittamaan Moskovan patriarkaattiin liittyvien instituutioiden toimintaa, joita ne pitävät Kremlin vaikutusvallan välineenä.
Luostaria ja Venäjän ortodoksista kirkkoa Virossa edustavat asianajajat luonnehtivat oikeustoimia "erimielisyyden ilmaisuksi" hallituksen luokituksen kanssa. Korkein oikeus kuitenkin vahvisti valtion kannan ja vahvisti toimenpiteitä, joilla pyritään turvaamaan kansallinen turvallisuus.
Korkeimman oikeuden päätöksen merkitys
Korkeimman oikeuden päätös vahvistaa Viron viranomaisten oikeuden suojella kansallista turvallisuuttaan ja rajoittaa ulkomaisten vaikutusvallan alaisuudessa olevien uskonnollisten järjestöjen toimintaa. Päätös korostaa, että valtiolla on oikeus arvioida uskonnollisten järjestöjen toimintaa kansallisen turvallisuuden näkökulmasta ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.
Taustaa ja syitä toimenpiteille
Viron viranomaiset ovat jo pitkään olleet huolissaan Moskovan patriarkaatin vaikutusvallasta Viron ortodoksisessa kirkossa. "Russkiy Mir" -ideologiaa pidetään uhkana Viron kansalliselle identiteetille ja turvallisuudelle. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on entisestään lisännyt huolta Moskovan patriarkaatin roolista Venäjän propagandan levittäjänä.
Metropoliitta Stefanoksen ehdotus
Metropoliitta Stefanos on ehdottanut Moskovan patriarkaatin Viron hiippakunnan muodostamista Viron apostolisen ortodoksisen kirkon kanonisen lainkäyttövallan alaiseksi vikariaatiksi. Tämä ehdotus pyrkii tarjoamaan kanonisen suojan venäjänkieliselle ortodoksiselle yhteisölle Viron kirkon kautta ja samalla katkaisemaan suorat yhteydet Moskovaan.
Tulevaisuuden näkymät
Viron viranomaisten toimet Moskovan patriarkaatin vaikutusvallan rajoittamiseksi jatkuvat todennäköisesti. Metropoliitta Stefanoksen ehdotus vikariaatista tarjoaa mahdollisen ratkaisun, mutta sen toteuttaminen edellyttää neuvotteluja ja yhteistyötä eri osapuolten välillä. On mahdollista, että Viron ortodoksinen kirkko tulee kokemaan merkittäviä muutoksia tulevaisuudessa.
(Lähde: OT)