Toiminnot

Ero sivun ”Josef Studionilainen” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 26: Rivi 26:


[[Luokka:Hymnografia]]
[[Luokka:Hymnografia]]
[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Bysanttilaiset pyhät]]
[[Luokka:Bysanttilaiset pyhät]]
[[Luokka:Pyhät]]

Nykyinen versio 21. helmikuuta 2010 kello 11.52

Pyhä munkki Josef Studionilainen (tunnetaan myös nimellä Josef Tunnustaja) oli Tessalonikin arkkipiispa ja pyhän Theodoros Studionilaisen veli (muistopv. 11.11.). He kilvoittelivat yhdessä poikien isän omistamalla luostariksi muutetulla maatilalla, Sakudionin luostarissa Olymposvuorella Bithyniassa igumenin, pyhän Platonin (muistopv. 4.4.), poikien enon ohjauksessa.

Keisarin hovissa

Joosefin isä Fotinos kuului ylimysperheeseen ja hän toimi keisari Konstantinos Kopronymoksen varainhoitajana. Yhdessä vaimonsa Theiktisten kanssa he kasvattivat lapsensa ortodoksisesti, vaikka keisari itse kuului ikonoklasmin suosijoihin.

Arkkipiispaksi

Kun Josef valittiin Tessalonikin arkkipiispaksi, hän yhdessä veljensä kanssa vastusti muun muassa keisari Konstantinos VI:n (780-797) laitonta avioliittoa ja sen vuoksi Josef karkotettiin karulle saarelle, mistä keisari Mikael I Rhangabes (Μιχαήλ Ῥαγκαβής) (811-813) hänet sitten vapautti vankeudesta.

Ikonoklasmin uhreina

Keisari Leo V Armenialaisen (775-820) aikana pyhä piispa ja hänen veljensä kärsivät ikonien raastajien, ikonoklasmin kannattajien käsissä. Josefia kidutettiin, häntä uhattiin ja yritettiin pakottaa allekirjoittamaan kuvainraastajien oma uskontunnustus, mutta hän kieltäytyi ja joutui jälleen vankeuteen.

Keisari Mikael ”Änkyttäjä” (Mikael II ”Psellos” Amorialainen, 820-829) vapautti Josefin ja muut vangitut munkit, jotka olivat kärsineet ikonoklasmin aikana. Josef meni sen jälkeen Studionin luostariin, jossa eli lopun ikänsä ja kuoli vuonna 830.

Hymnografi

Pyhittäjä Josef tunnetaan hymnografina. Hän on säveltänyt musiikkia pyhälle viikolle, stikiiroita paastotriodioniin, kanonin tuhlaajapojan sunnuntaille (täynnä syvää katumuksen henkeä) ja muita hymnejä. Hän kirjoitti opetuspuheita paastopäiville ja niistä tunnetuin on ehkä hänen opetuspuheensa Herran kunniallisen ja eläväksitekevän Ristin ylentämiselle.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Josef Studionilaista aina vuosittain tammikuun 26. päivänä (slaavilaisessa traditiossa). Suomenkielisessä Synaksarionissa muistopäiväksi on merkitty myös heinäkuun 14. päivä (kreikkalaisessa traditiossa). Häntä ei pidä sekoittaa toiseen lähes samannimiseen ja suunnilleen samaan aikaan eläneeseen, myös kirkkomusiikin saralla kunnostautuneeseen pyhittäjä Josefiin, joka on saanut lisänimekseen Hymnografi (muistopv. 3.4.).

HAP