Toiminnot

Ero sivun ”Suomen ortodoksinen kirkkomuseo” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 11: Rivi 11:
'''Marja Louni''', ''museolehtori''
'''Marja Louni''', ''museolehtori''


Museon osoite on: Karjalankatu 1, 70110 Kuopio. Kirkkomuseon johtajan toimii [[Teresa Leskinen]]. Museon omat kotisivut: [http://www.ort.fi/kirkkomuseo/okm_FIN/index_fin.htm http://www.ort.fi/kirkkomuseo/]
Museon osoite on: Karjalankatu 1, 70110 Kuopio. Kirkkomuseon johtajan toimii [[Teresa Leskinen]]. Museon omat kotisivut: [http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi/ http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi/]


== Katso uutinen säätiöimisestä ==
== Katso uutinen säätiöimisestä ==

Versio 22. lokakuuta 2011 kello 19.41

Museon logo
Konevitsan Jumalanäiti, riisa kullattua hopeaa, helmiä ja jalokiviä, 1893, Konevitsan luostari, (kuva © Suomen ortodoksinen kirkkomuseo / Mika Voutilainen)
Tinainen ehtoolliskalusto, Petsamon luostari (kuva © Suomen ortodoksinen kirkkomuseo / István Rácz)

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on valtakunnallisesti merkittävä erikoismuseo. Museo ylläpitää ja siirtää ortodoksista kulttuuriperintöä ainoana museona koko Länsi-Euroopassa. Vähemmistökirkon perinteen tallentajana kirkkomuseo rohkaisee kävijöitä havainnoimaan kulttuurista monimuotoisuutta. Tätä tehtävää on toteutettu erityisesti lapsille ja nuorille suunnatun pedagogisen toiminnan avulla.

Hyvä ja paha lapsen silmin, maahanmuuttajille suunnattu työpaja, 2008 (kuva © Suomen ortodoksinen kirkkomuseo / Marke Penttinen)

Kirkkomuseo perustettiin Kuopioon 1957 jatkamaan vuonna 1911 Valamon luostariin perustetun Muinaismuistokokoelman toimintaa. Peruskokoelma on peräisin Valamon, Konevitsan ja Petsamon luostareista sekä luovutetun Karjalan seurakunnista. Kokoelmaan kuuluu ikoneita, sakraaliesineitä ja liturgisia tekstiilejä, joista suurin osa on 1700- ja 1800–luvuilta. Perusnäyttelyn teemoja täydentävät vaihtuvat erikoisnäyttelyt.

Kirkkomuseossa on asiakirja-, kuva- ja piirustusarkisto sekä käsikirjasto. Museon henkilökunta tekee toimeksiannosta selvitystyötä ja antaa lausuntoja ikoneista, sakraaliesineistä ja tekstiileistä. Tekstiilikonservaattori neuvoo kirkkotekstiilien kunnostukseen liittyvissä kysymyksissä.

Kirkkomuseo on ollut osa Suomen ortodoksisen kirkon organisaatiota vuoteen 2011 saakka, jolloin se säätiöitiin ja säätiön taustayhteisöinä ovat ortodoksisen kirkon lisäksi, Kuopion, Joensuun ja Iisalmen kaupungit sekä Keskisuomalainen Oyj. Museo sijaitsee Suomen ortodoksisen kirkkokunnan keskusrakennuksessa Kuopiossa.

Marja Louni, museolehtori

Museon osoite on: Karjalankatu 1, 70110 Kuopio. Kirkkomuseon johtajan toimii Teresa Leskinen. Museon omat kotisivut: http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi/

Katso uutinen säätiöimisestä

Aika enkeli -näyttelyn työpaja, 2006 (kuva © Suomen ortodoksinen kirkkomuseo / Marke Penttinen)