Toiminnot

Opetuksia pääsiäisenä

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 11. huhtikuuta 2009 kello 09.50 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Syyrialaisten mystikkojen opetuksia pääsiäisenä - kuolema on voitettu''' <small>(© koonnut ja syyriasta kääntänyt: [[Serafim (munkki)|munkki Sera...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Syyrialaisten mystikkojen opetuksia pääsiäisenä - kuolema on voitettu

(© koonnut ja syyriasta kääntänyt: munkki Serafim)

Hän lähti taisteluun väkevän kanssa, vapauttaakseen voitollaan kansansa kahleista.
(kuva © Petja Pyykkönen)

Aadam nousee Golgatasta

Kovin surullinen oli elämän puu nähdessään Aadamin katoavan luotaan. Hän vajosi neitseelliseen maahan ja hautautui, mutta nousi ja tuli esiin Golgatasta. Ihminen, kuin jahdattu lintu pakeni oman sijansa suojiin. Mutta nyt vainoajaamme vainotaan, ja kyyhkyset, joita jahdattiin, riemuitsevat paratiisissa.

Efraim: Hymnen de Virginitate 16:10)

Tervehdys kuoleman voittajalle

Hän avasi tien ihmiselle, jotta tämä voisi matkata pois kuolleiden asuinsijoilta.
(kuva © Petja Pyykkönen)
Ole tervehditty, oi valtias,
joka laskeutui tuonelaan jokamiehen tietä,
sillä Hän avasi tien ihmiselle,
jotta tämä voisi matkata pois kuolleiden asuinsijoilta.
Ole tervehditty, oi haudattu,
jonka kuolema nieli Hänen siitä turmeltumatta.
Ole tervehditty, oi ruumiillinen,
jonka ruumiillinen maja ei jäänyt mätänemään.
Tervehdys atleetille,
joka lähti mittelöön vahvan kanssa;
vahva luuli Hänen jo kaatuneen,
mutta Hän löikin tuon vahvan ja nosti omansa ylös.
Hän kaatui niin kuin tahtoi,
ruumiissaan ja sielussaan,
niiden tähden, jotka olivat velkaa.
Hän nousi ja virkosi,
nostaen ruumiin ja vapauttaen sielun.
Tämä tähtäimessään Hän lähti taisteluun väkevän kanssa,
vapauttaakseen voitollaan kansansa kahleista.
Kuolemalla kaikkeuden elävöittäjä kukisti kuoleman.
Siellä missä kuolema luuli orjuuttaneensa ihmisen,
se itse tulikin nöyryytetyksi.
Kuolemalla Aadam ja hänen lapsensa sinetöivät orjuuden kahleen,
kuolemalla tämä Aadam vapautti Aadamin lapsineen.
Niin kuoli kuolevainen, toinen Aadam ensimmäisen tähden;
niin nousi Aadamin poika,
antamaan elämän isälleen ja tämän jälkeläisille.
Niin kuoli ruumiillinen, hengen mittaama ja muovailema,
niin Hän myös nousi ja virkosi,
sen saman Taiteilijan voimasta,
joka Hänet purki ja kokosi.
Narsai

Oi Golgatan ihmettä

Oi Golgatan ihmettä,
jonka kuolevainen on saanut pukea sanoiksi:
ristiin kiinni lyöty ruumis
avasi tien Eedeniin.
Oi kuollutta, jonka kuolema julistaa
ylösnousemuksen ja elämän poisnukkuneille!
Oi puun päähän kiinnitettyä,
joka irrottaa synnin siteet!
Narsai

Miksi ylösnousemus tapahtui sunnuntaina?

Kaikkiviisas ja kunnioitettava Jumalamme näki hyväksi asettaa kaikille uudenlaisen vapauden Herramme Kristuksen avulla samana päivänä, jona tämä näkyväinen paikalleen asettaminen oli alkanut. Näin Hän osoittaa olevansa se sama, joka kerran oli luomakunnan olevaksi tulemisen syy ja joka nyt on sen kruunaaja.

Hyvä Jumalamme kävi läpi tuskien antaakseen tasapainon kaikelle mikä oli vanhastaan kieroutunut. Siksi Hänestä oli sopivaa antaa Herramme Kristuksen pysyä haudassa kuolleiden keskuudessa koko sapatin päivä. Näin Hän saattoi antaa levon tälle näkyvälle, paikalleen asetetulle maailmalle Herran kuoleman kautta sinä samana päivänä, jolloin Jumala lepäsi luomisesta. Hän viimeisteli jumalallisen pelastustaloutensa kuolleista nousemisen kautta, ja näin Hän paljasti koko maailman uudistumisen ja tarjosi koko luomakunnalle vapahduksen katoavaisuudesta.

Jumalamme antoi siis rauhan sataman kaltaisen levon näkyväiselle luomakunnalle olemalla haudassa koko sapatin päivän. Sapatin jälkeisenä yönä, sunnuntain koittaessa, Hän nousi kuolleista ihmeellisellä tavalla. Näin Jumala tarjosi meille kaikille vapahduksen Herramme Kristuksen ylösnousemuksen kautta samana päivänä, jona Hän oli aloittanut luomakunnan perustuksen laskemisen.

Kyros Edessalainen

Miksi ylösnousemus tapahtui pimeällä?

Naiset tulevat haudalle.
(kuva © Pyykkönen)
Luomakunta sai alkunsa pimeydestä, ja valo levitettiin sen ylle vasta myöhemmin. Siksi oli sopivaa, että Jumala, kaikkien Herra, asetti Herramme Kristuksen ylösnousemuksen yöhetkeen. Sillä Kristus on lunastanut kaikki, jotka tulevat maailmaan ikään kuin tietämättömyyden pimeydestä ja tiettömiltä taipaleilta. Hän on siirtänyt heidät asumaan ihmeelliseen valoonsa, jota pimeys ei saa eikä voi saada valtaansa. Hän on pelastanut meidät erehdyksen hirmuvallasta, jossa me vihollisemme mielihalun mukaan olimme.

Aurinko valaisee noustessaan kaikki, jotka makaavat pimeydessä. Se täyttää lohdulla murheen murtamat ja sairauden heikentämät. Mutta samalla se myös paljastaa ja tuo valoon pimeyden kätköissä piileskelevät, jotka ilman valoa jäisivät tutkimatta. Samalla tavalla meidän Herramme Kristus, vanhurskauden aurinko, on ylösnousemuksessaan noussut meidän yllemme ja tuonut ilon koko maanpiirille – tai paremmin sanoen koko luomakunnalle.

Kyros Edessalainen

Miksi ylösnousemus tapahtui kevätpäiväntasauksen aikaan?

Oli sopivaa, että nämä asiat tuotiin täyttymykseensä ensimmäisenä kuukautena, jolloin kevätpäiväntasaus vallitsee ja jolloin luomakunta sai käskynsä tulla olevaksi. Tämä on juuri se aika, jolloin päivä ja yö ovat saavuttaneet tasapainon, eikä edellinen riistä eikä turmele jälkimmäistä. Samoin sielu ja ruumiskin ovat nyt päässeet kestävään tasapainoon: sielu ei jää heikommaksi kuolevaisuuden painon painamana, likaisiin tekoihin pakotettuna. Eikä ruumiskaan enää vajoa pahan tekemiseen kumpaakin haitanneen epätasapainon tähden. Onhan Paavalikin sanonut: “Kristus on kaikki ja kaikissa.”

Kyros Edessalainen

Miksi ylösnoussut Herra ilmestyi ensin naisille?

Hän ei ole enää täällä.
(kuva © Hannu Pyykkönen)
Autuaan Paavalin sanan mukaan “Herrassamme ei ole miestä ilman naista eikä naista ilman miestä.” Silti naisen on ajateltu sitoneen kaikkien isän, Aadamin, synnin tekemiseen ja aiheuttaneen tälle kirkkauden menetyksen. Aadam nimittäin sanoi: “Nainen, jonka annoit minulle, johti minut harhaan.” Lisäksi on kirjoitettu “nainen teki syntiä ja rikkoi käskyn” ja “naisesta on synnin alku ja hänen tähtensä me kaikki kuolemme.” Kristus, vapahduksemme prinssi, näyttäytyi ensimmäiseksi naisille, jotta näiden lauseiden tähden ei syntyisi käsitystä, että nainen on synnin perimmäinen syy ja alkulähde.

Kristuksen ruumiillinen syntymä tapahtui naisen kautta. Koska kuolema tuli kaikkien osaksi kaikkien äidin kautta, totuus vaatii, että täydellinen vapahdus kuolemasta ja katoavaisuudesta tulee koko luomakunnalle hänen tyttärensä, nimittäin autuaan Marian, toisen Eevan kautta.

Autuas Maria myös rakasti Kristusta palavammin kuin pyhä Pietari. Evankelista todistaa, kuinka Maria kuljeksi onnettomana haudan ympärillä saadakseen tietää mitä Herran pyhälle ruumiille oli tapahtunut. Siksi oli oikein, että ihmisymmärryksen ylittävän ihmeen kautta Herra näytti itsensä ensin hänelle. Sille, joka rakastaa paljon, myös annetaan paljon.
Kyros Edessalainen

Herramme nousi kuin soturi

Herramme nousi kuin soturi,

polki jalkojensa alustan kuin sankari.

Hän kokosi itselleen hedelmää kuin peltotyöläinen,

rukoili Isäänsä kuin perillinen.

Hän katsoi taivaisiin kuin sen Luoja,

avasi aarteet kuin hallitsija.

Hänen henkensä loisti kuin aurinko,

jäsenensä kuin sen säteet.

Hän kuumeni tahtonsa poltossa kuin pätsi,

Hänen ajatuksensa roihusivat kuin soihtu.

Hän vapahtaa kuin Luoja,

Hän vuodattaa rakkauttaan kuin Pelastaja.

Kyrillonas Edessalainen (300-luku)