Toiminnot

Cuthbert Lindisfarnen piispa

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 19. maaliskuuta 2011 kello 16.06 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Cuthbert Lindisfarnen piispa
muistopäivä 20.3.
(Kuva: Wikipedia)

Cuthbert Ihmeidentekijä (634–687) oli munkki Melrosessa ja erakko Farnen saarella ja hän oli Lindisfarnen piispa Northumbriassa nykyisessä Englannissa.

Irlantilainen keltti

Hän oli syntyään ilmeisesti irlantilainen, maalliselta nimeltään Mulloche. Hänen kerrotaan syntyneen kuninkaalliseen perheeseen, joka Mulloche ollessa vielä pieni, muutti Skotlantiin. Syntyperästä kiistellään ja sekä skotit että englantilaiset omivat hänet itselleen. Hän kuitenkin lienee ollut irlantilainen keltti.

Mullochen äiti, Saba, lähti pyhiinvaellukselle Roomaan, mutta kuoli matkalla ollessaan. Lapsi oli jätetty köyhän Kenswith-lesken hoitoon ja tästä tulikin lapselle henkilö, jota hän piti äitinään.

Näky lammaspaimenessa

Ollessaan lammaspaimenena, Mulloche näki yöllä näyn, jossa pyhä Aidan vietiin enkelien kuljettamana kohti taivasta. Myöhemmin selvisi, että kuolema oli tapahtunut juuri näyn hetkellä. Näky innosti nuorta 15-vuotiasta Mullochea ryhtymään munkiksi.

Munkiksi

Munkiksi hän lähti, kun oli noin 17-18 vuotias. Luostari, jonka hän tuolloin valitsi oli Melrosen luostari, jossa häntä oli vastassa pyhä Boisil Skotlantilainen. Boisilista tuli uuden tulokkaan opettaja yhdessä luostarin igumenin, isä Eatan kanssa. Hän sai munkkivihkimyksessä uuden nimen, Cuthbert.

Evankeliumin levittäjä ja ihmeidentekijä

Luostarissa ollessaan Cuthbert teki paljon matkoja ympäristöön, jossa hän kertoi ihmisille kristinuskosta, rohkaisi ja opetti heitä ja kehotti pysymään uskossaan vahvoina. Joskus hän myös paransi ihmisten sairauksia rukouksillaan ja ajoi pois riivaajia.

Whitbyn kirkolliskokous

Pyhä Cuthbert osallistui vuonna 664 Withbyn kirkolliskokoukseen, joka johti liturgiseen ja hallinnolliseen yhdistymiseen Englannin kirkossa. Kiistat kelttiläisestä ja roomalais-kreikkalaisesta pääsiäisajanlaskusta unohdettiin ja sovittiin yhteisistä linjoista. Cuthbertkin hyväksyi uuden ajanlaskun ja Siksi hänet lähetettiin muuttamaan Lindisfaren munkkien mieletkin tämän ajatuksen taakse. Tässä tehtävässä hän toimikin sitten 12 vuotta.

Lindisfaressa hän kaipasi kuitenkin yksinäisyyttä ja siksi hän vuonna 676 muutti Inner Farneen, jonne hän rakensi pienen keljan ja kilvoitteli siellä yhdeksän vuotta erakkona.

Piispaksi

Vuonna 684 Twyfordin kirkolliskokous valitsi pyhän Cuthbertin piispaksi Hexamiin, mutta hän kieltäytyi menemästä sinne ja jättämästä yksinäisyyttään. Useiden suostuttelijoiden työn tuloksena hän viimein taipui ja suostui piispanvirkaan. Hän kuitenkin vaihtoi piispanviran pyhän Eata Hexhamilaisen kanssa ja näin Cuthbertista tuli Lindisfarnen piispa pääsiäisenä 685.

Britannian ihmeidentekijä

Elämä Lindisfaren piispana noudatti samaa rataa, kuin aiemminkin. Jo eläessään hän sai lisänimen "Britannian ihmeidentekijä". KUitenkin hänen aikaisemmin sairastama rutto ja muut sairaudet vaivasuvat häntä ja hän vetäytyi kahden vuoden jälkeen takaisin Inner Farneen ja jätti piispantehtävät vuoden 686 lopulla. Seuraavan vuoden alussa hän sairastui ja kuoli.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Cuthbertia, Lindisfarnen piispaa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään maaliskuun 20. päivänä. Hänen pyhäinjäännöstensä Durhamiin siirtämisen muistopäivä on 4.9.

Petja Pyykkönen

Muualla Internetissä