Toiminnot

Chrysostomos II (arkkipiispa)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 7. marraskuuta 2022 kello 13.08 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: thumb|400 px|<center>Kyproksen arkipiispa Chrysostomos II<br><small>(kuva: Kyproksen kirkko)</small></center>Hänen autuutensä Uuden Ju...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Kyproksen arkipiispa Chrysostomos II
(kuva: Kyproksen kirkko)

Hänen autuutensä Uuden Justinianuksen ja koko Kyproksen arkkipiispa Chrysostomos II (Demetriou) (kreikaksi: Χρυσόστομος Β΄) oli Kyproksen kirkon päämies, arkkipiispa 2006-2020.


Hän oli maalliselta nimeltään Herodotos Demetriou ja hän syntyi huhtikuun 10. pv 1941 Talan kylässä lähellä Pafosta Etelä-Kyproksella. Hän menetti isänsä jo 10-vuotiaana. Käytyään peruskoulun, hänest meni noviisiksi Pyhän Neofytoksen luostariin. Jatkaessaan opintojaan hän valmistui Pafoksen kaupungin lukiosta vuonna 1963. Marraskuun 3. pv 1963 Trimidhodan piispa Georgios vihki hänet diakoniksi. Seuraavat viisi vuotta hän toimi luostarin erilaisissa luottamustoimissa ja työskenteli samalla maatilalla.

Vuonna 1968 hän aloitti opinnot Ateenan yliopiston teologisessa tiedekunnassa, josta hän valmistui vuonna 1972. Kyproksen silloinen arkkipiispa Makarios III (arkkipiispana 1950-77) vihki hänet ensin [[pappismunkki|pappismunkiksi] ja sitten heti perään lokakuussa 1972 Pyhän Neofytoksen luostarin igumeniksi.

Helmikuussa 1978 igumeni Chrysostomos valittiin ja vihittiin Pafoksen metropoliitiksi. Arkkipiispa Chrysostomos I:n (Kykkiotis) vuonna 2006 Alzheimirin tautiin sairastumisen ja eläkkeelle jäämisen jälkeen metropoliitta Chrysostomos nimettiin sijaisseksi, locum tenens, kunnes hänet sitten 2006 valittiin Uuden Justinianuksen arkkipiispaksi ja apostolisen ja autokefalisen Kyproksen kirkon päämieheksi, arkkipiispaksi 5. marraskuuta 2006. Hänen tehtävään asettaminen tapahtui viikkoa myöhemmin 12. marraskuuta Nikosian Pyhän Nikolauksen katedraalissa.

Maansa politiikkaan arkkipiispa Chrysostomos II osallistui mm. huhtikuussa 2006, kun hän vastusti YK:n suunnitelmaa Kyproksen kahden osan yhdistämisestä, suunnitelmaa, joka myöhemmin hylättiin kansanäänestyksessä.

Hän sairastui jokin aika sitten vakavaan maksasyöpäsairauteen, joka viimeisinä aikoina verotti paljon hänen vointiaan ja kuntoaan. Hän kuoli kotonaan hiippakuntansa residenssissä, joka oli varustettu hänen hoitamiselleen, marrsakuun 7. päivänä 2022, melkin päivälleen 16 vuoden arkkipiispakauden jälkeen.

Kyproksen kirkkoon kuuluu arkkihiippakunta sekä yhdeksän muuta hiippakuntaa. Kyproksen jakaantuneen tilanteen vuoksi Pohjois-Kyproksen alueelle, turkkilaisen vallan alle jääneiden hiippakuntien piispanistuimet toimivat evakossa eteläisen Kyproksen puolella.

HAP