Toiminnot

Hodigitria

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 15. helmikuuta 2009 kello 14.34 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Hodigitria (kreikaksi: ''Οδηγήτρια, venäjäksi: Одигитрия'') on toinen nimi ''Tiennäyttäjä'' -ikonille, jonka prototyypin kerrotaan maalanneen apostoli ja ev...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Hodigitria (kreikaksi: Οδηγήτρια, venäjäksi: Одигитрия) on toinen nimi Tiennäyttäjä -ikonille, jonka prototyypin kerrotaan maalanneen apostoli ja evankelista Luukas.

Nimelle on annettu ainakin kaksi selitystä. Toinen, yleisempi selittää, että ikonissa Jumalanäiti osoittaa oikealla kädellään Jeesus]ta eli hän on Opastaja, Tiennäyttäjä. Toisen selityksen mukaan ikonityyppi olisi saanut nimensä ikonin alkuperäisen sijoituspaikan mukaan. Siellä nimittäin asoi oppaita, tiennäyttäjiä.

Ensimmäistä kertaa Hodigitria ikonityyppinä mainitaan 400-luvulla, kun sen kerrotaan löytyneen Palestiinasta ja keisari Eudoksian lähettäneen sen tyttärelleen Konstantinopoliin. Nimi Hodigitria tuli käyttöön kuitenkin vasta 800-luvulla Bysantissa.

Alkuperäinen, mahdollisesti juuri Luukkaan maalaama ikoni sijoitettiin Konstantinopolissa Blahernan kirkkoon, jossa se mahdollisesti tuhoutui Konstantinopolin hävityksessä vuonna 1453. Kopioita ikonista on ympäri maailmaa, myös Suomessa. Tunnetuimpia muunnelmia tuosta ikonityypistä ovat muun muassa Konevitsan Jmalanäiti, Tihvinän Jumalanäiti, Smolenskin Jumalanäiti, Kazanin Jumalanäiti, Ivironin Jumalanäiti sekä Jerusalemin Jumalanäiti.

HAP