Toiminnot

Aleksander Paulus (metropoliitta)

Ortodoksi.netista

Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Aleksander (Paulus) Aamun Koiton kuvassa
Kuva Aamun Koitto / Ortodoksi.net
Virolaisia ja suomalaisia piipoja (vasemmalta): piispa Aleksanteri (Karpin) ja arkkipiispa Herman (Aav) Suomesta sekä metropoliitta Aleksander (Paulus) ja arkkipiispa Nikolai (Leisman).
(Kuva: Valamon luostarin kuvakokoelmista / Ortodoksi.net)

Metropoliitta Aleksander (siviilinimeltään Aleksander Paulus) syntyi 14./2. (* helmikuuta 1872 Orikülassa, Vändrassa, Pärnumaalla ja kuoli Tukholmassa 19. lokakuuta 1953. Hän oli ortodoksinen pappi ja ja vuodesta 1920 alkaen Viron apostolisen ortodoksisen kirkon (EÕAK) johtaja – alkuun kolme vuotta Tallinnan ja koko Viron arkkipiispana ja sittemmin Tallinnan ja koko Viron metropoliittana. Hänet on haudattu Tukholman ns. Metsäkalmiostoon.

Koulutiensä pieni Aleksander aloitti Uuden-Vändran seurakunnan koulussa (Uue-Vändra vallakoolis) ja sen jälkeen seurakuntakoulussa (kihelkonnakoolis). Vuosina 1883-94 varsin nuorena poikana vuonna 1918 saksalaisten vallasta itsenäistyneen Latvian pääkaupungissa Riian teologisessa koulussa ja seminaarissa. Tuon jakson jälkeen vuodesta 1894 hän toimi opettajana (kosterkooliõpetaja) Leesillä, Kolga-Jaanilla ja Viljandissa aina vuoteen 1901 saakka.

Elokuussa 1901 hänet vihittiin ensin ortodoksisen kirkon diakoniksi ja kolme päivää tuosta papiksi Hiidenmaan kirkossa, mistä alkoi hänen papillinen uransa ensin Karksi-Nuiassa ja sitten Pärnussa.

Vuonna 1920 isä Aleksander valittiin Tallinnan ja koko Viron arkkipiispaksi ja Viron apostolisen ortodoksisen kirkon päämieheksi. Hänet vihittiin piispaksi 5. joulukuuta 1920 Aleksanteri Nevskin katedraalissa Tallinnassa. Heinäkuussa 1923 Viron apostolisen ortodoksisen kirkon erottua – samaan aikaan kuin Suomen ortodoksinen kirkko – Venäjän ortodoksisesta kirkosta Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Meletios IV vielä hieman ennen karkoitustaan Aleksandriaan nimitti hänet Viron apostolisen ortodoksisen kirkon ensimmäiseksi metropoliitaksi.

Metropoliitta Aleksander oli Viron parlamentin, Riigikogun, jäsen vuosina 1929-1941. Hän oli ensimmäinen Viron apostolisen ortodoksisen kirkon edustaja Viron parlamentissa.

Neuvostoliiton miehitettyä Viron metropoliitta Aleksander pakeni 1944 ensin Saksaan ja sieltä 1947 Ruotsiin toimien koko ajan maaanpaossa Viron kirkon (EÕAK) johdossa Tukholman Pyhän Nikolakosen kirkon ollessa metropoliitan keskus- ja asuinpaikka.

Metropoliitta Aleksander kuoli Tukholmassa 1953 kunnioitettavassa 81 vuoden iässä ja hänet haudattiin (huomioiden mahdollinen tuleva myöhempi hautaaminen Viroon) metalliarkussa Tukholman metsähautausmaan ortodoksiselle alueelle.


*) uuden ja vanhan kirkollisen ajanlaskun mukaan