Toiminnot

Euthymios Sardeslainen

Ortodoksi.netista

Pyhä marttyyripiispa Euthymios Sardeslainen joutui kirkollisen elämänsä aikana kärsimään paljon ikonien kunnioittamisesta ikonoklastien taholta.

Älykkään nuoren tie piispaksi

Euthymios syntyi 700-luvun puolenvälin tienoilla Lykaonian Uzaressa ja pääsi älykkyytensä vuoksi opiskelemaan nuorena Aleksandriaan. Sieltä palattuaan takaisin kotiseudulle, hän vihkiytyi munkiksi paikalliseen luostariin, missä kohosi pian kirkollisessa säädyssä ensin diakoniksi ja sitten pappismunkiksi.

Sardeksen metropoliitan kuoltua hänet valittiin uudeksi piispaksi, missä tehtävässään hän - vaikkakin siihen ei alkuun halunnut - toimi oikeudenmukaisesti ja hurskaasti etenkin heikkoja ja köyhiä sekä vähäosaisia puolustaen.

Seitsemännessä ekumeenisessa kirkolliskokouksessa

Hän osallistui myös vuonna 787 kokoontuneeseen seitsemänteen ekumeeniseen kirkolliskokoukseen ollen yksi 367 mukana olleesta isästä. Hänen tehtävänään oli kokouksessa mm. julistaa kokouksen virallinen ikonien kunnioittamista koskeva lausuma. Suuri arvonanto johti monenlaiseen yhteistyöhön myös keisarin kanssa, silloin keisarina toimi Konstantinos VI yhdessä keisarinna Irenen kanssa (780-797). Myöhemmin ensin keisari Nikeforoksen (801-811) aikana ja sitten myös hänen seuraajiensa keisari Leo V:n (813-820) ja Mikael II:n (820-829) ja vielä keisari Theofiloksen (829-842) hän sen sijaan sai kärsiä kovasti ikonien kunnioittamisen ja sen puolustamisen vuoksi.

Ikonoklastit karkottivat hänet moniin paikkoihin

Hänet karkotettiin ensin Patellarian saarelle Nikeforoksen toimesta, sitten palattuaan takaisin Hellespontoksen Assokseen Leo V:n toimesta ja taas palattuaan takaisin keisari Theofiloksen aikana hänet jälleen vangittiin, ruoskittiin ja heitettiin tyrmään, minne hän sitten haavoittuneena kuolikin vuonna 831.

Reliikkien matka

Reliikitkin joutuivat sotien vuoksi siirtymään moneen paikkaan. Ensin ne olivat Konstantinopolissa vuosisatojen ajan, mutta jouduttiin turkkilaisten hyökkäyksen vuoksi siirtämään Krimille Khersoniin, mistä taas vielä Khilen kaupunkiin Kalkedonin lähelle. Sieltä reliikit lähtivät vielä vuonna 1924 kreikkalaisen väestön karkotuksen yhteydessä heidän mukaansa ja ainakin pääkallo siirrettiin Pireukseen hänen kunniakseen rakennettuun kirkkoon, missä ne nyt yhä ovat.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko kunnioittaa pyhää marttyyripiispa Euthymios Sardeslaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään joulukuun 26. päivänä.

HAP