Ruokakerho
Ortodoksi.netista
Mikkelin ortodoksisen seurakunnan miesten ruokakerho
Mikkelin seurakunnan miesten ruokakerhon tarkoituksena on antaa miehille myönteisiä kokemuksia seurakuntayhteydestä rennon yhdessä olemisen ja ruoanlaiton merkeissä ja lisätä ruokakulttuurituntemusta. Vetäjinä toimivat mestarikokit Ilkka Lappi ja Ilkka Vesterinen.
Illan aikana valmistetaan yhdessä vetäjien ohjauksella ateriakokonaisuus, katetaan ja koristellaan pöytä ja lopuksi nautitaan yhdessä valmistettu ateria. Ohjelmassa huomioidaan paastoaika, juhlat ja vuodenaikoihin liittyvät ruoat. Luvassa on erilaisia teemoja, kuten eräillallinen, loimulohi kodalla, paastoateria athoslaiseen tapaan, blini-ilta, venäläinen ja kreikkalainen ilta. Kerholaiset kustantavat itse raaka-aineet, joten varaudu pieneen maksuun.
Kerhoon voi osallistua, vaikka ei ole seurakunnan jäsen ja kaverinkin saa pyytää mukaan. Saa tulla myös vain syömään, mutta omalla vastuulla. Jos täydellä mahalla vielä jaksamme, voimme kehitellä myös muuta toimintaa. Jotta saat vaimoltasi luvan iltarientoon, voit perustella osallistumistasi lauseella: ”Kulta, menen opettelemaan ruoanlaittoa, jotta osaan sitten hemmotella sinua paremmin.”
Tulevat kokoontumiskerrat
Kerho alkaa aina klo 17 ja kokoontuminen on yleensä seurakuntasalilla, josta tarvittaessa lähdetään muihin paikkoihin. Kerho kokoontui syksyn 2009 aikana kahdesti ja kevään 2010 aikana noin 3-4 kertaa. Mukaan voi tulla, vaikka ei olisi ollut aikaisemmilla kerroilla, sillä jokainen kerta on erillinen oma kokonaisuutensa. Ilmoita tulostasi Ilkka Lapille (p. 050 375 22 72) viimeistään edellisenä päivänä, jotta vetäjät osaavat varata tarvikkeita myös sinulle.
Kevät 2011
- Ruokakerholla on vielä yksi kokoontuminen keväällä 2011. Kerho jatkuu syksyllä 2011. Syksyn kerhokerroista ilmoitetaan Soleassa ja tällä Internet-sivulla. Lisätietoja voi kysyä Ilkka Lapilta (p. 050 375 22 72).
Menneiden kokoontumisten satoa
- Ruokakerho 11.3.2010 seurakuntasalilla
- Ruokakerho 11.2.2010 Kaihunlahden kodalla
- Ruokakerho 14.1.2010 seurakuntasalilla
- Ruokakerho 10.12.2009 Ristiinassa
- Ruokakerho 19.11.2009 seurakuntasalilla
- Kukkaruukkuleipä 14.4.2011 seurakuntasalilla
Yleistä kerhosta
Ruokakerhon yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on seurakuntayhteyden kokeminen yhteisen tekemisen, ruuanvalmistuksen välityksellä ja yhteisen aterian nauttimisella.
Tämän päivän kiireinen elämänrytmi on tuonut mukanaan pikaruokailut, syömisestä on tullut vain kiireinen tankkaus näläntunteen poistamiseksi. Ruokakerhomme ei halua olla vastustamassa pikaruokaa vaan tarjoamassa itsellemme kerhoiltana yhteisen kiireettömän hetken valmistaa ja nauttia yhteistä ateriaa.
Valmistamme illan aikana ateriakokonaisuuden. Käytämme puhtaita ja hyviä raaka-aineita. Katamme pöydän kauniisti. Siunaamme ruuan aina ennen ateriaa, sitten nautimme ruuan ja mahdollisesti lasin hyvää viiniä toistemme seurassa kiirehtimättä. Aterian jälkeen nostamme vielä kaikki jäljelle jääneet ruuat pöydälle ja pidämme kiitosrukouksen.
Kristillisen ruokailun historiaa
Jo Jeesuksen ajan Palestiinassa sapatiksi valmistettiin juhla-ateria. Ateria valmistettiin etukäteen ja sapatinaattona, kun sapatti alkoi illalla, perhe kokoontui yhteisen pöydän äärelle, missä siunattiin viini ja yrtit. Sapattiateria syötiin vasta seuraavana päivänä sapattina, synagoga-palveluksen jälkeen. Aterialle kutsuttiin usein ystäviä. Ateria nautittiin kylmänä, koska sapattisäännöt kielsivät tulen tekemisen ja ruuan lämmittämisen. Ruokailuun käytettiin runsaasti aikaa.
Italiassa, joka tunnetaan vahvana ja vanhana ruokakulttuurimaana, syntyi muutamille ruuan ystäville hätä pikaruokakulttuurin leviämisestä 1980-luvulla. He perustivat Slow Food -nimisen liikkeen ja alkoivat kokoontumaan kunnioittaen vanhoja ruokaperinteitä syöden pastaa ja nauttien hyvää viiniä. Slow Food -liikkeestä tuli kansainvälinen 1989 ja toimintaa on 30 maassa.
Ruokakerho voisi allekirjoittaa Slow Food -liikkeen peruasajatuksia, jotka ovat
- puolustaa elämän pieniä nautintoja ja inhimillistää elämän rytmiä
- vastustaa ruuan liiallista yksinkertaistamista
- muistuttaa siitä, että ruuasta ja juomasta nauttiminen on aina ollut osa kulttuuriamme
- kannattaa hyvälaatuisten ruoka-aineiden valmistusta ja ekologisesti järkeviä tuotantotapoja
- vastustaa turhaa ruoka-aineiden teknistä ja kemiallista käsittelyä
- vaalia paikallisia ja perinteisiä keittotaidon menetelmiä
- korostaa, että niin ravintoloissa kuin kotonakin ruokailun tulee olla kokonaisuus, johon kuuluu sekä hyvistä raaka-aineista kiireettömästi tehty ateria että syöminen rauhassa ja hyvässä seurassa.
Ruokailun tulee olla paljon muutakin kuin nopea tankkaaminen.
Käytännön toiminnasta
Käymme aluksi läpi teoriassa kaikki illan aikana valmistettavat ruuat, sitten jakaannumme pieniin ryhmiin, joissa alamme valmistaa niitä käytännössä.
Raaka-ainevalinnoissa ja valmistustavoissa otamme huomioon kaikki paastot. Suuren paaston aikana valmistamme paastoaterian ortodoksista paastoperinnettä noudattaen.
Raaka-ainekustannukset jaamme joka kerta osallistuneiden kesken. Raaka-aineiden hankkimisen vuoksi on tärkeää ilmoittaa vetäjille, ainakin päivää aikaisemmin, jos ei pääse osallistumaan jonakin kertana.
Kehitämme kerhoa koko ajan kerholaisten toiveiden ja ideoiden pohjalta. Vetäjien olisi hyvä tietää mahdollisista ruoka-allergioista.
Mottona pidämme, että ruuan valmistus on ilomme ja siinä onnistuminen vielä suurempi ilomme. Joka tapauksessa nautimme yhdessä tekemisen ilosta perunan kuorimisesta pihvin paistamiseen!
Yhteystiedot
Lisätietoja antavat Ilkka Lappi, p. 050 375 22 72.