Sakkeuksen sunnuntai
Ortodoksi.netista
Ortodoksisen kirkon pääsiäisjakson aloittaa Suuri paasto, joka myös omalta osaltaan alkaa tietyillä liturgisilla valmistautumisilla. Ensimmäinen merkki Suuren paaston saapumisesta ovat viisi sunnuntaita ja ns. valmistusviikot ennen paaston alkamista.
Valmistusviikkoja edeltävänä ns. Sakkeuksen sunnuntaina luetaan ensimmäisenä merkkinä tämän jakson alkamisesta evankeliumista publikaanista, verojen kerääjästä, nimeltään Sakkeus. Sunnuntaina kerrotaan, kuinka Kristus toi pelastuksen tälle syntiselle miehelle ja kuinka Sakkeuksen elämä muuttui vain siitä syystä, että ”hän halusi nähdä, mikä mies Jeesus oli” (Luuk.19:3). Halu ja yritys nähdä Jeesus aloittaa kokonaisen uuden suunnan läpi paaston kohti pääsiäistä. Se on myös pelastuksemme ensimmäinen suunta.
Paastomatkamme alkaa oman syntisyytemme oivaltamisella ja tunnustamisella, aivan kuten Sakkeuksella. Hän lupasi korvauksena teoistaan antaa puolet omaisuudestaan köyhille ja maksaa niille nelinkertaisena takaisin kaiken, minkä he olivat Sakkeukselle menettäneet. Näissä toimissaan hän menee selvästi Vanhan testamentin lain vaatimusten ohi. (kts. 2.Moos.22:1-14)
Sakkeuksen esimerkki opettaa meille, että meidänkin tulee hyljätä syntimme ja sovittaa ne. Ensimmäiset todisteet murheestamme ja katumuksestamme eivät saa olla pelkkiä sanallisia anteeksipyyntöjä, vaan myös toimia, joilla me korjaamme itseämme ja yritämme tehdä parannuksen ja korjata samalla pahojen tekojemme seurauksia.
Myös me saamme olla osallisia Jumalan armosta ja Kristuksen myötätuntoisista sanoista: “Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi.” (Luuk.19:9) Kun sunnuntain aamupalveluksen suuren ylistysveisun jälkeen laulamme ylösnousemuksen päätösveisussa ”Tänään on pelastus tullut maailmaan”, siinä kaikuvat voimallisesti Herran sanat Sakkeukselle.
Sakkeus oli lyhytkasvuinen, niinpä hän kiipesi puuhun nähdäkseen Herran. Roomalaiskirjeessä sanotaan (Room.2:23) ”kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta”. Myös me olemme lyhytkasvuisia omassa hengellisessä kasvussamme, siksi meidän täytyy kiivetä hyveitten portaita. Toisin sanoen meidän täytyy näin valmistautua hengellisiin ponnistuksiin ja kristittynä kasvamiseen.
Pyhää Sakkeusta muistellaan ortodoksisessa kirkossa myös huhtikuun 20. päivänä.