Toiminnot

Ero sivun ”Trifon Petsamolainen” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 21: Rivi 21:


[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Karjalan pyhät]]
[[Luokka:Karjalan valistajat]]

Versio 20. tammikuuta 2009 kello 15.34

Pyhittäjä Trifon Petsamolainen (Kuolalainen) kilvoitteli 16. vuosisadalla Kuolan niemimaalla ja Lapissa. Häntä kunnioitetaan Petsamon luostarin perustajana.

Trifon, sivilinimeltään Mitrofan, syntyi pappisperheeseen Toržokin kylässä Keski-Venäjällä vuonna 1495. Hän tunsi jo nuorena halua palvella Jumalaa ja vetäytyä viettämään erakkoelämää. Jumalan johdatuksesta hän tavallisena maallikkona lähti pohjoiseen Petsamojoelle viilien lappalaisten pariin saarnaamaan ja sanaa julistamaan.

Monenlaisten vaikeuksien ja koetun vihamielisyyden ja väkivallankin jälkeen Mitrofan vakiinnutti asemansa pohjoisessa. Etenkin näin kävi sen jälkeen, kun hän sai toverikseen Solovetskin luostarin munkin nimeltään Feodorit, joka osasi saamelaisten kieltä.

Pyydettyään ja saatuaan Novgorodin arkkipiispalta luvan perustaa kirkko Pyhän Kominaisuuden kunniaksi pohjoiseen. Vuonna 1533 pappismunkki Ilja tuli pohjoiseen ja vihki kirkon ja samalla Mitrofan vihittiin munkiksi nimellä Trifon ja hän alkoi johtaa Pyhän Kolminaisuuden luostaria Petsamojoen varrella levittäen samalla voimallisesti kristinuskoa pohjoisen asukkaille.

Vierailtuaan Moskovassa Trifon sai avustuksia tsaari Iivana Julman pojalta Feodorilta ja näiden turvin luostari saattoi jatkaa toimintaansa. Avustuksien turvin rakennettiin myös kirkko Borisin ja Glebin muistoksi Paatsjoen suuhun.

Trifon kuoli 88 vuotiaana vietettyään noin 60 vuotta lappalaisten keskuudessa vuonna 1583. Hänen muistopäivänsä on joulukuun 15. päivä. Häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Kirjallisuutta

  • Kirkkovuoden pyhät I
    • Pyhittäjä Trifon Petsamolainen, ss. 318 - 320
  • Munkki Serafim (toim.): Synaksarion, joulukuu
    • Pyhittäjä Trifon Petsamolainen, ss. 209 - 214
  • Erkki Piiroinen: Karjalan pyhät kilvoittelijat
    • Pyhittäjä Tryfon Petsamolainen, ss. 16-20