Toiminnot

Ero sivun ”Kozelštšanin Jumalanäiti” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

 
(17 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Ihmeitätekevä Kozeltshanin Jumalanäidin ikoni Viipurin Sorvalin kirkosta'''
'''Ihmeitätekevä Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni Viipurin Sorvalin kirkosta'''
[[Kuva:Kozeltsanin_jumalanaiti.jpg|thumb|300 px|<center>Kozeltsanin Jumalanäidin ikoni<br>Uspenskin katedraalissa<small><br>(''Kuva &copy; Mariamne Purmonen'')</small></center>]]
[[Kuva:Kozelshtshan.jpg|thumb|280 px|<center>Konservoitu Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni<br>Kuva &copy; Petter Martiskainen</center>]]
[[Kuva:Kozeltsanin_jumalanaiti.jpg|thumb|280 px|<center>Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni<br>Uspenskin katedraalissa ennen varastamista olleessa muodossaan.<br>Kuva &copy; Mariamne Purmonen</center>]]
'''Kozeltshanin Jumalanäidin ikoni''' on saanut nimensä kreivi Vladimir I. Kapnistin Ukrainassa, silloisen Pultavan kuvernementin Kozeljtsinan kylässä, Pultava-Kreientshug -rautatien varrella sijainneen Kozeljtshanskoje-nimisen maatilan mukaan, missä tämän [[Jumalanäiti|Jumalanäidin]] ikonin ihmeitätekevä ominaisuus ilmeni. [[Ikoni]] on vanha ja edustaa Italian 1400-1500-lukujen maalaustyyliä. Se oli kreivi Kapnistin suvun ikoni heidän maatilallaan. Säilyneen perimätiedon mukaan ikonin oli omistanut sukuun kuulunut zaporogikasakkain kirjuri Siromaha, merkittävä mies, joka allekirjoitti yhdessä hetmani Polubotkon kanssa aktin Ukrainan liittymisestä Venäjään vuonna 1764. Keisarinna Katarina Suuren tahdosta kirjuri Siromaha solmi avioliiton erään keisarinnan italialaissyntyisen hovineidin kanssa ja uskotaan, että Venäjälle ikonin toi joku hovineidin sukulaisista - mahdollisesti häälahjaksi.
[[Kuva:Kozeltsanin_jumalanaiti_2.jpg|thumb|300 px|<center>Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni<br>yksityiskohta varsinaisesta ikonista ennen varastamista olleessa muodossaan.<br>Kuva &copy; Mariamne Purmonen</center>]]
'''Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni''' on saanut nimensä kreivi Vladimir I. Kapnistin Ukrainassa, silloisen Pultavan kuvernementin Kozeljtsinan kylässä, Pultava-Kreientshug -rautatien varrella sijainneen Kozeljtshanskoje-nimisen maatilan mukaan, missä tämän [[Jumalanäiti|Jumalanäidin]] ikonin ihmeitätekevä ominaisuus ilmeni. [[Ikoni]] on vanha ja edustaa Italian 1400-1500-lukujen maalaustyyliä. Se oli kreivi Kapnistin suvun ikoni heidän maatilallaan. Säilyneen perimätiedon mukaan ikonin oli omistanut sukuun kuulunut zaporogikasakkain kirjuri Siromaha, merkittävä mies, joka allekirjoitti yhdessä hetmani Polubotkon kanssa aktin Ukrainan liittymisestä Venäjään vuonna 1764. Keisarinna Katarina Suuren tahdosta kirjuri Siromaha solmi avioliiton erään keisarinnan italialaissyntyisen hovineidin kanssa ja uskotaan, että Venäjälle ikonin toi joku hovineidin sukulaisista - mahdollisesti häälahjaksi.


== Ihmeitätekevä ikoni ==
== Ihmeitätekevä ikoni ==
Rivi 11: Rivi 13:
== Ikonin asetelma ==
== Ikonin asetelma ==


Kozeltshanin Jumalanäidin ikonissa Jumalanäiti on kuvattu sylissään Jeesus-lapsi puolittain makaavassa asennossa ja risti oikeassa kädessä. Ikonin vasemmassa alakulmassa on pöytä, jolla on malja ja lusikka. On oletettu, että ne symboloisivat [[Ehtoollinen|Ehtoollisen]] [[sakramentti]]a, toisten tulkintojen mukaan itseään Jumalanäitiä, sillä akatistoksen sanojen mukaan Jumalanäiti on uskovaisille malja, mistä he lohtua itselleen ammentavat.
Kozelštšanin Jumalanäidin ikonissa Jumalanäiti on kuvattu sylissään Jeesus-lapsi puolittain makaavassa asennossa ja risti oikeassa kädessä. Ikonin vasemmassa alakulmassa on pöytä, jolla on malja ja lusikka. On oletettu, että ne symboloisivat [[Ehtoollinen|Ehtoollisen]] [[sakramentti]]a, toisten tulkintojen mukaan itseään Jumalanäitiä, sillä akatistoksen sanojen mukaan Jumalanäiti on uskovaisille malja, mistä he lohtua itselleen ammentavat.


== Uspenskin ikonin historiaa ==
== Uspenskin ikonin historiaa ==


Viipurilainen ikoni on Kozeltshanin luostarin ikonin jäljennös. Senkin historia on huomion arvoinen. Viipurissa asui varakas Kravotkinskij-niminen perhe. Myös tämän perheen nuorin tytär Anna sairasti tautia, jota lääkärit eivät pystyneet parantamaan. Ortodoksiuskoinen äiti päätti pyytää isä [[Johannes Kronstadtilainen|Johannesta]], Kronstadtin rovastia, käymään Viipurissa heidän sairaan tyttärensä luona ja lähetti vanhimman tyttärensä Kronstadtiin viemään hänelle kutsua. Isä Johanneksella ei ollut tilaisuutta saapua, mutta hän rukoili sairaalle tytölle parannusta ja lähetti siunauksenaan Kozeltshanin Jumalanäidin ikonin jäljennöksen. Viipurissa toimitettiin ikonin edessä rukouspalvelus tytön terveyden puolesta ja tyttö paranikin kohta.
Viipurilainen ikoni on Kozelštšanin luostarin ikonin jäljennös. Senkin historia on huomion arvoinen. Viipurissa asui varakas Kravotkinskij-niminen perhe. Myös tämän perheen nuorin tytär Anna sairasti tautia, jota lääkärit eivät pystyneet parantamaan. Ortodoksiuskoinen äiti päätti pyytää isä [[Johannes Kronstadtilainen|Johannesta]], Kronstadtin rovastia, käymään Viipurissa heidän sairaan tyttärensä luona ja lähetti vanhimman tyttärensä Kronstadtiin viemään hänelle kutsua. Isä Johanneksella ei ollut tilaisuutta saapua, mutta hän rukoili sairaalle tytölle parannusta ja lähetti siunauksenaan Kozelštšanin Jumalanäidin ikonin jäljennöksen. Viipurissa toimitettiin ikonin edessä rukouspalvelus tytön terveyden puolesta ja tyttö paranikin kohta.


Tapahtuman jälkeen Kozeltshanin Jumalanäidin ikoni ei saanut olla kauankaan ihmeellisellä tavalla tervehtyneen Annan luona. Perheen äiti katsoi, ettei heidän yksityinen kotinsa ollut oikea paikka ihmeitätekevälle Jumalanäiti-ikonille ja antoi sijoittaa sen Sorvalin [[Uspenie]]n kirkkoon Viipurin esikaupungissa. Viipurilaiset ortodoksit alkoivat runsaslukuisina käydä Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen kirkossa kumartamassa pyhää ikonia. He suhtautuivat siihen suurella kunnioituksella, toimittivat sen edessä rukouspalveluksia, siunasivat sillä kotinsa ja kantoivat omat uhrilahjansa sen koristeiksi. Se sai kultalangoista punotun [[riisa]]n. Ikonille tehtiin kehys lukuisia arvokkaita jalokivi- ja kultaesineitä varten, joita uskovaiset toivat siihen kiitosuhrinaan. Ne ovat aineellisia todistuksia syvästi uskovien sydämen kiitoksesta saaduista armolahjoista pyhän ikonin edessä lausuttuihin rukouksiin.
Tapahtuman jälkeen Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni ei saanut olla kauankaan ihmeellisellä tavalla tervehtyneen Annan luona. Perheen äiti katsoi, ettei heidän yksityinen kotinsa ollut oikea paikka ihmeitätekevälle Jumalanäiti-ikonille ja antoi sijoittaa sen Sorvalin [[Uspenie]]n kirkkoon Viipurin esikaupungissa. Viipurilaiset ortodoksit alkoivat runsaslukuisina käydä Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen kirkossa kumartamassa pyhää ikonia. He suhtautuivat siihen suurella kunnioituksella, toimittivat sen edessä rukouspalveluksia, siunasivat sillä kotinsa ja kantoivat omat uhrilahjansa sen koristeiksi. Se sai kultalangoista punotun [[riisa]]n. Ikonille tehtiin kehys lukuisia arvokkaita jalokivi- ja kultaesineitä varten, joita uskovaiset toivat siihen kiitosuhrinaan. Ne ovat aineellisia todistuksia syvästi uskovien sydämen kiitoksesta saaduista armolahjoista pyhän ikonin edessä lausuttuihin rukouksiin.


Ihmeitätekevä Kozeltshanin Jumalanäidin ikoni tuotiin Viipurista Helsinkiin toisen maailmansodan aikana ja sijoitettiin Uspenskin katedraaliin. Täälläkään uskovaisten ikonille osoittama kunnioitus ja uhrilahjojen tuominen ei ole vähentynyt, pikemminkin lisääntynyt.
Ihmeitätekevä Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni tuotiin Viipurista Helsinkiin toisen maailmansodan aikana ja sijoitettiin Uspenskin katedraaliin. Täälläkään uskovaisten ikonille osoittama kunnioitus ja uhrilahjojen tuominen ei ole vähentynyt, pikemminkin lisääntynyt.


== Muistopäivä ==
== Muistopäivä ==


Kozeltshanin Jumalanäidin ikonin juhlapäivä on 21. päivänä helmikuuta
Kozelštšanin Jumalanäidin ikonin juhlapäivä on 21. päivänä helmikuuta


''Teksti: Helsingin ortodoksinen seurakunta /IK (2002)''
''Teksti: Helsingin ortodoksinen seurakunta /IK (2002)''

== Ikoni varastetaan ja löydetään ==

[[Kuva:Kozelstsan.jpg|500px|thumb|right|<center>Ihmeitätekevä [[Kozelštšanin Jumalanäiti|Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän]] ikoni palasi [[ristisaatto|ristisaatossa]] Helsingin [[Uspenskin katedraali]]in 13.8.2011. Ristisaatto presidentinlinnan edessä.<br> Foto © [[Käyttäjä:Soili|Soili Mustapää]] 2011.</center>]]
[[Kuva:Kozelstsan2.jpg|500px|thumb|right|<center>Ihmeitätekevä Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ikoni palasi [[ristisaatto|ristisaatossa]] Helsingin [[Uspenskin katedraali]]in 13.8.2011. [[Katedraali]]n portaikko oli koristelu kukkasin.<br> Foto © [[Käyttäjä:Soili|Soili Mustapää]] 2011.</center>]]
Keskiviikkona 9.6.2010 uutisoitiin, että Kozelštšanin ikoni on varastettu Uspenskin katedraalista (oheiset linkit eivät enää toimi):

-> YLE Uutisten uutinen aiheesta 9.6.2010

-> Iltasanomat 9.6.2010

-> Iltalehti 9.6.2010

-> Hesari 9.6.2010

Tiistaina 8.2.2011 uutisoitiin, että ikoni on löytynyt:

-> Uspenskin katedraalista varastettu ihmeitätekevä ikoni löydetty

Torstailta 4.8.2011 uutinen ikonin paluusta Uspenskiin:

-> Kozelshtshanin ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni paluumatkalle


{{jumalansynnyttäjän ikoneja}}
{{jumalansynnyttäjän ikoneja}}
[[Luokka:Helsingin ortodoksinen seurakunta]]
[[Luokka:Ikonit]]
[[Luokka:Ikonit]]
[[Luokka:Ikonit/Jumalansynnyttäjä]]
[[Luokka:Jumalansynnyttäjä]]
[[Luokka:Jumalansynnyttäjä]]

Nykyinen versio 18. helmikuuta 2018 kello 17.57

Ihmeitätekevä Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni Viipurin Sorvalin kirkosta

Konservoitu Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni
Kuva © Petter Martiskainen
Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni
Uspenskin katedraalissa ennen varastamista olleessa muodossaan.
Kuva © Mariamne Purmonen
Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni
yksityiskohta varsinaisesta ikonista ennen varastamista olleessa muodossaan.
Kuva © Mariamne Purmonen

Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni on saanut nimensä kreivi Vladimir I. Kapnistin Ukrainassa, silloisen Pultavan kuvernementin Kozeljtsinan kylässä, Pultava-Kreientshug -rautatien varrella sijainneen Kozeljtshanskoje-nimisen maatilan mukaan, missä tämän Jumalanäidin ikonin ihmeitätekevä ominaisuus ilmeni. Ikoni on vanha ja edustaa Italian 1400-1500-lukujen maalaustyyliä. Se oli kreivi Kapnistin suvun ikoni heidän maatilallaan. Säilyneen perimätiedon mukaan ikonin oli omistanut sukuun kuulunut zaporogikasakkain kirjuri Siromaha, merkittävä mies, joka allekirjoitti yhdessä hetmani Polubotkon kanssa aktin Ukrainan liittymisestä Venäjään vuonna 1764. Keisarinna Katarina Suuren tahdosta kirjuri Siromaha solmi avioliiton erään keisarinnan italialaissyntyisen hovineidin kanssa ja uskotaan, että Venäjälle ikonin toi joku hovineidin sukulaisista - mahdollisesti häälahjaksi.

Ihmeitätekevä ikoni

Ikoniin liittyvät ihmetapahtumat alkoivat vuonna 1881. Ensimmäinen oli kreivin vanhimman tyttären Marian parantuminen vaikeasta sairaudesta. Sen ajan parhaimmat lääkärit pitivät Marian sairautta parantumattomana. Hän ei pystynyt liikuttelemaan käsiään eikä jalkojaan. Perheessä oli ollut aina tapana rukoilla arvostetun ja kunnioitetun sukuikonin edessä. Eräänä päivänä, äidin ja tyttären rukoillessa hartaasti Jumalanäidin ikonin edessä, äiti kuuli tyttären, jonka jalat olivat raudoilla tuetut, huutavan: "Äiti, äiti! Minä tunnen jalkani! Äiti! Minä tunnen käteni!"

Tieto saadusta armosta levisi nopeasti kylässä. Jumalanäidin pyhien kasvojen edessä alettiin toimittaa rukouspalveluksia ja lukea akatistoksia. Hurskasta kylän väkeä saapui jatkuvasti kreivin taloon rukoilemaan Jumalanäidin ikonin edessä. Pultavan piispan Johanneksen luvalla kreivi Kapnist rakennutti puutarhaansa kappelin, johon hän sijoitti ihmeitätekevän ikonin. Myöhemmin paikalle rakennettiin kirkko, joka pyhitettiin Neitseen Marian syntymisen muistolle ja sen yhteyteen perustettiin naisluostari. Maa-alueen ja varat luostarin rakennuksiin lahjoitti kreivi Kapnistin perhe. (Luostari perustettiin Pyhän Synodin 1.3.1885 antamalla asetuksella ja avattiin naisasuntolana 4.6.1886. Luostarin statuksen yhteisö sai helmikuussa 1891).

Ikonin asetelma

Kozelštšanin Jumalanäidin ikonissa Jumalanäiti on kuvattu sylissään Jeesus-lapsi puolittain makaavassa asennossa ja risti oikeassa kädessä. Ikonin vasemmassa alakulmassa on pöytä, jolla on malja ja lusikka. On oletettu, että ne symboloisivat Ehtoollisen sakramenttia, toisten tulkintojen mukaan itseään Jumalanäitiä, sillä akatistoksen sanojen mukaan Jumalanäiti on uskovaisille malja, mistä he lohtua itselleen ammentavat.

Uspenskin ikonin historiaa

Viipurilainen ikoni on Kozelštšanin luostarin ikonin jäljennös. Senkin historia on huomion arvoinen. Viipurissa asui varakas Kravotkinskij-niminen perhe. Myös tämän perheen nuorin tytär Anna sairasti tautia, jota lääkärit eivät pystyneet parantamaan. Ortodoksiuskoinen äiti päätti pyytää isä Johannesta, Kronstadtin rovastia, käymään Viipurissa heidän sairaan tyttärensä luona ja lähetti vanhimman tyttärensä Kronstadtiin viemään hänelle kutsua. Isä Johanneksella ei ollut tilaisuutta saapua, mutta hän rukoili sairaalle tytölle parannusta ja lähetti siunauksenaan Kozelštšanin Jumalanäidin ikonin jäljennöksen. Viipurissa toimitettiin ikonin edessä rukouspalvelus tytön terveyden puolesta ja tyttö paranikin kohta.

Tapahtuman jälkeen Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni ei saanut olla kauankaan ihmeellisellä tavalla tervehtyneen Annan luona. Perheen äiti katsoi, ettei heidän yksityinen kotinsa ollut oikea paikka ihmeitätekevälle Jumalanäiti-ikonille ja antoi sijoittaa sen Sorvalin Uspenien kirkkoon Viipurin esikaupungissa. Viipurilaiset ortodoksit alkoivat runsaslukuisina käydä Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen kirkossa kumartamassa pyhää ikonia. He suhtautuivat siihen suurella kunnioituksella, toimittivat sen edessä rukouspalveluksia, siunasivat sillä kotinsa ja kantoivat omat uhrilahjansa sen koristeiksi. Se sai kultalangoista punotun riisan. Ikonille tehtiin kehys lukuisia arvokkaita jalokivi- ja kultaesineitä varten, joita uskovaiset toivat siihen kiitosuhrinaan. Ne ovat aineellisia todistuksia syvästi uskovien sydämen kiitoksesta saaduista armolahjoista pyhän ikonin edessä lausuttuihin rukouksiin.

Ihmeitätekevä Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni tuotiin Viipurista Helsinkiin toisen maailmansodan aikana ja sijoitettiin Uspenskin katedraaliin. Täälläkään uskovaisten ikonille osoittama kunnioitus ja uhrilahjojen tuominen ei ole vähentynyt, pikemminkin lisääntynyt.

Muistopäivä

Kozelštšanin Jumalanäidin ikonin juhlapäivä on 21. päivänä helmikuuta

Teksti: Helsingin ortodoksinen seurakunta /IK (2002)

Ikoni varastetaan ja löydetään

Ihmeitätekevä Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ikoni palasi ristisaatossa Helsingin Uspenskin katedraaliin 13.8.2011. Ristisaatto presidentinlinnan edessä.
Foto © Soili Mustapää 2011.
Ihmeitätekevä Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ikoni palasi ristisaatossa Helsingin Uspenskin katedraaliin 13.8.2011. Katedraalin portaikko oli koristelu kukkasin.
Foto © Soili Mustapää 2011.

Keskiviikkona 9.6.2010 uutisoitiin, että Kozelštšanin ikoni on varastettu Uspenskin katedraalista (oheiset linkit eivät enää toimi):

-> YLE Uutisten uutinen aiheesta 9.6.2010

-> Iltasanomat 9.6.2010

-> Iltalehti 9.6.2010

-> Hesari 9.6.2010

Tiistaina 8.2.2011 uutisoitiin, että ikoni on löytynyt:

-> Uspenskin katedraalista varastettu ihmeitätekevä ikoni löydetty

Torstailta 4.8.2011 uutinen ikonin paluusta Uspenskiin:

-> Kozelshtshanin ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni paluumatkalle


Jumalansynnyttäjän (Jumalanäidin) ikoneja

Jumalanäiti Aerovindus | Jumalanäiti Ahtyrskaja | Jumalanäiti Akatistos | Arapetin (Arabian) Jumalanäiti | Jumalanäiti Aristakratus | Armatian Jumalanäiti | Barskin Jumalanäiti | Belozerskin Jumalanäiti | Betlehemin Jumalanäiti | Jumalanäiti Bogoljubskaja | Devpetepurin Jumalanäiti | Donin Jumalanäiti | Ilojen ilo -ikoni | Japanilainen Jumalanäiti | Jumalanäiti Ehtymätön malja | Jumalanäiti Eksyneiden lohduttaja | Jumalansynnyttäjä Elävöittävä lähde | Jumalanäiti Elefterousa | Jumalanäiti Ennusmerkki | Fjodorovin Jumalanäiti | Gerbovetsin Jumalanäiti | Georgian Jumalanäiti | Jumalanäiti Grebnevskaja | Jumalanäiti Hukkuvien pelastaja | Imettävä Jumalanäiti | Itkevä Jumalanäiti | Ivironin Jumalanäiti | Jeletsin Jumalanäiti | Jerusalemin Jumalanäiti | Jumalanäiti ilmestyy Sergei Radonežilaiselle | Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen | Jumalanäidin ylistys | Jumalanäiti Kaikkien murheellisten ilo | Jumalanäiti Lohduta minua surussani | Kalugan Jumalanäiti | Kasperovin Jumalanäiti | Kazanin Jumalanäiti | Kiinalainen Jumalanäiti | Kolmikätinen Jumalanäidin ikoni | Kolotskajan Jumalanäiti | Konevitsan Jumalanäiti | Korsunin Jumalanäiti | Kostrovin Jumalanäiti | Kozelshtshanin Jumalanäiti | Jumalanäiti Kuihtumaton kukka | Kupjatitsin Jumalanäiti | Kärsimyksen Jumalanäiti | Jumalanäiti Lapin viljaa | Leipäviljan Jumalanäiti | Lesnan Jumalanäiti | Mirožin Jumalanäiti | Neitsyt Marian ilmestys | Neitsyt Marian syntymä | Neitsyt Marian temppeliin tuominen | Neamţun Jumalanäiti | Nikopoioksen Jumalanäiti | Novgorodin Jumalanäiti | Novonikitan Jumalanäiti | Jumalanäiti Nöyrän tuki | Jumalanäiti Oi suuresti ylistetty Äiti | Okonskin Jumalanäiti | Jumalanäiti Olet viinitarha | Jumalanäiti Ostrobramskaja | Palava pensas | Pielaveden Jumalanmuamo | Porin Jumalanäiti | Jumalanäiti Parantaja | Jumalanäidin suojelus eli Pokrova | Potšaevin Jumalanäiti | Pyhtitsan Jumalanäiti | Rasimäen Jumalanäiti | Rauman Jumalanäiti | Rooman kansan pelastus | Serafim-Divejevon Jumalanäiti | Sitkan Jumalanäiti | Jumalanäiti Siunattu kohtu | Seiso Kristuksen puolella | Seitsemän surua | Smolenskin Jumalanäiti | Socolan Jumalanäiti | Jumalanäiti Suljettu puutarha | Supraslin Jumalanäiti | Svjatogorskin Jumalanäiti | Tihvinän Jumalanäiti | Tinoksen Jumalanäiti | Tolgan Jumalanäiti | Jumalanäiti Totisesti on kohtuullista | Troitse-Sergijevin Jumalanäiti | Tsilkanin Jumalanäiti | Tširskin Jumalanäiti | Tšuhloman Jumalanäiti | Tulessa ilmestyvä | Ustjužnan Jumalanäiti | Valamolainen Jumalanäiti | Valgetjärven Jumalanäiti | Volokolamskin Jumalanäiti | Jumalansynnyttäjä Valtaistuimella | Vladimirin Jumalanäiti | Jumalanäiti Ymmärryksen lisääjä | Älä itke minua, äitini |