Toiminnot

Athos-näyttely Helsingissä

Ortodoksi.netista

Tämä materiaali on näyttelystä Athos - Luostarielämää Pyhällä Vuorella
Taidemuseo Tennispalatsissa 18.8.2006 - 21.1.2007

ATHOS - Luostarielämää Pyhällä Vuorella

Suomelle on suotu ainutlaatuinen tilaisuus esitellä ensimmäistä kertaa Kreikan ulkopuolella legendaarisen Athosvuoren aarteita. Bysanttilaisen taiteen suurnäyttely Athos – Luostarielämää Pyhällä Vuorella tuo Taidemuseo Tennispalatsiin ortodoksista sakraaliesineistöä ja taidetta yli tuhannen vuoden ajalta. Athosvuoren luostariyhteisöllä on pitkä ja värikäs historia, mutta se elää voimakkaasti myös nykypäivää.

Athos on ortodoksinen munkkitasavalta, joka sijaitsee Makedoniassa, Pohjois-Kreikassa. Sen alueella asuu 2000 munkkia 20 luostarissa, joista vanhin perustettiin vuonna 963. Athoksen historia ulottuu tätäkin kauemmas, ja sen merkitys bysanttilaisen kulttuurin vaalijana ja ylläpitäjänä on vertaansa vailla. Ainoastaan miespuoliset pyhiinvaeltajat voivat matkustaa Athokselle, ja hekin tarvitsevat matkaa varten erityisen viisumin.

Kansainvälinen kiinnostus luostariyhteisöä kohtaan on kasvamassa koko ajan. Sen taideaarteita tavoitellaan museonäyttelyihin, ja pyhiinvaellukselle haluavien sekä munkiksi pyrkivien määrä lisääntyy jatkuvasti.

Näyttely kertoo elämästä Athoksella eilen ja tänään. Yli 600 näyttelyesineen kokonaisuus sisältää Athosvuoreen liittyviä vanhoja ikoniaarteita, käsikirjoitusharvinaisuuksia, ainutlaatuisia sakraaliesineitä, upeita tekstiilejä, puukaiverruksia sekä muita taide-esineitä, kuten koruja, ristejä, karttoja, valokuvia ja maalauksia. Kolmasosa näyttelystä on koottu Athosvuoren yhdeksästä luostarista, lainoja on sen lisäksi saatu 15 eurooppalaisesta museosta.

Näyttelyn arkkitehtuurilla museoon luodaan luostarimainen tila, jossa kävijä voi aistia ortodoksisen hengellisyyden tunnelman. Samalla katsojat saavat tietoa Athosvuoren tuhatvuotisesta historiasta ja nykyisyydestä, arjesta ja juhlasta sekä luostariyhteisön merkityksestä bysanttilaisen kulttuurin vaalijana.

Näyttely on erityisen kiinnostava suomalaisille. Vain reilu prosentti meistä on ortodokseja, mutta kirkon vaikutus maan historiaan ja kulttuuriin on suuri. Ortodoksisella kirkolla on Suomessa virallinen asema, kuten EU-maista ainoastaan Kyproksella ja Kreikassa.

Näyttelyyn liittyvä monipuolinen ohjelmisto tarjoaa elämyksiä ja tietoa kaikenikäisille näyttelykävijöille. Tarjolla on mm. ikonimaalauskursseja, demonstraatioita, työpajoja, konsertteja ja luentoja. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Athosvuoren elämää ja taideaarteita esittelevä laaja näyttelykirja.

Näyttelyn on koonnut Helsingin kaupungin taidemuseo. Sen on kuratoinut taidemuseon johtaja Berndt Arell ja järjestelyistä on vastannut amanuenssi Mikko Oranen. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut lavastaja Ralf Forsström.

Teoksia näyttelyyn lainaavat:

Kreikka: Athosvuoren yhdeksän luostaria: Iviron, Dionisiou, Pantokrator, Simonopetra, St Paul´s, Stavronikita, Xenophontos, Grigoriou ja Esphigmenou. Kreikka: Kulttuuriministeriö, Benaki Museum ja Museum of Byzantine Culture, Thessaloniki. Venäjä: State Tretyakov Gallery, State Historical Museum, Andrey Rublev Museum, Sergiev Posad Museum, Russian State Archives, Hermitage Museum ja State Russian Museum. Kypros: Archbishop Makarios III Foundation. Serbia: National Museum, Museum of Applied Art. Saksa: Ikonen-Museum Recklinghausen, Museum for Prehistoric and Early History, München.

Yhteistyöstä ja tuesta kiitos: Kreikka: Athosvuoren Pyhä yhteisö, Kreikan kulttuuriministeriö, Kedak, Athonite-keskus, Suomen Kreikan suurlähetystö. Suomi: Opetusministeriö, Kreikan Suomen suurlähetystö, Suomen ortodoksinen kirkko, Pyhän Athosvuoren Ystävät ry, Helsingin Yliopiston uskontotieteen laitos. Sekä: Stavros S. Niarchos -säätiö ja A.G.Leventis -säätiö, J.F. Costopoulos -säätiö.

Lisätietoja: taidemuseon johtaja Berndt Arell puh. (09) 310 87008, gsm 050 341 6522 berndt.arell@hel.fi amanuenssi Mikko Oranen puh. (09) 310 87011, gsm 050 345 8537 mikko.oranen@hel.fi vastaava museolehtori Arja Miller puh. (09) 310 87007, gsm 050 336 1980 arja.miller@hel.fi vastaava tiedottaja Karri Buchert puh. (09) 310 87004, gsm 050 304 6707 karri.buchert@hel.fi

Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi ke klo 18, la ja su klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 15; englanniksi joka kuukauden 2. sunnuntai klo 15; venäjäksi joka kuukauden 1. sunnuntai klo 15. Opasvaraukset muina aikoina puh. (09) 310 87003.

Taidemuseo Tennispalatsi Salomonkatu 15, 00100 Helsinki Avoinna: ti-su 11-20.30 Puh. (09) 310 87001 Liput: 7/5 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy www.taidemuseo.fi

Athos 34.jpg

Athosvuoren kartta

Copyright: © Hellenic National Centre for Maps & Cartographic Heritage - EKEXXAK, 2006