Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot X
Ortodoksi.netista
Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin palkitsemisjärjestelmistä
Viisi toista sijaa (luokkaa)
1. Kastresios / Kanstrisios – Καστρήσιος
Καστρήσιος on kirkollinen, siviili- ja sotilasarvo ortodoksisessa kirkossa ja Bysantin valtakunnassa. Se yhdistetään antiikin Roomaan ja Rooman armeijaan. Raja-alueilla linnoituksessa ja linnoituksissa (castra) palvelevia sotilaita kutsuttiin kastrisiiksi. 500-luvulla keisarillinen palatsi osallistui enemmän kuin koskaan aiemmin työvoimapolitiikkaansa. Kaikki palatsissa työskennelleet (hoitajat, kamariherrat, tallirengit, ovenvartijat, sihteerit, turvapäälliköt ja muut) organisoitiin ryhmiin sotilaspohjalta määritellyin ja yhtenäisin säännöin ja ylennyksen ehdoin καστρήσιος-nimisen upseerin lainkäyttövaltaan. Tämä arvo oli olemassa koko Bysantin aikakauden. Viidennellä vuosisadalla talousosaston luokittelun ja uudelleenjärjestelyn myötä, mukaan lukien toimistojen perustaminen maakuntiin, καστρήσιος nimitettiin johtamaan kutakin provinssin toimistoa ja sai arvonimen χαρτουλάριος (khartoulários / arkistonpitäjä). Codex Theodoianus (Theodosian säännöstössä) καστρήσιος vastasi läänin talousvirastosta, eikä sitä pidä sekoittaa notaariin, joilla oli selkeät taloudelliset vastuut.
Kuudennella vuosisadalla καστρήσιος oli virkamies palatsissa. Κοιτόνιται (cubicularii) olivat näkyvimmät praepositosien lainkäyttövaltaan kuuluvista palatsin henkilöstöstä. Kaikki muut palatsissa työskennelleet joutuivat καστρήσιοςn ohjaukseen, joka vuorostaan palveli magister officiorumia. Nämä muut virkamiehet vastasivat siivouksesta, lämmityksestä, valaistuksesta ja palatsin porttien turvaamisesta, ja heidät asetettiin καστρήσιοςn henkilökohtaiseen valvontaan.
Seitsemännellä vuosisadalla καστρήσιοςllä oli lisätehtävä "keisarillisten pöytien domestikoksina". Yksi sellainen domestikos, nimeltä Leontius, oli armeijan korkeampi upseeri. Leo VI Viisaan hallituskaudella (886–912) Konstantinus-niminen henkilö oli kenraali arvonimellä "Keisarillisen pöydän puolesta", ja hänet nimitettiin johtamaan sotilasretkikuntaa Sisiliaan. Tämä virkamies oli sama kuin ministeriön (kabinetin) domestikos – toisin sanoen keisarin sotilaallinen neuvonantaja. Kαστρήσιος oli ministeriön domestikoksen avustaja. Keisari Konstantinus VII (913–959) mainitsee Konstantinuksen, joka oli ministeriön domestikos, avustajanaan Johannes, καστρήσιος. Filotheos kutsui häntä "miellyttäväksi kastrisioksi " ja muualla "kuuluisiksi kastrisioksiksi".
Kαστρήσιος oli myös kirkollinen arvo. Tämä annettiin diakoneille ja vain harvoin presbytereille. Kαστρήσιος auttoi jumalanpalveluksissa alttarilla useissa tehtävissä. Hän valmisteli hierarkin vaatteet ja ennen pyhän evankeliumin lukemista otti hierarkin omoforin ja luovutti sen diakonille. Hän piti suitsukkeita sisältävää astiaa ja valmisti suitsutusastian, jonka hän antoi patriarkalle hänen astuessaan alttarille, suitsuttaen pyhän alttaripöydän ja patriarkkaa edeltävien ihmisten ympärillä. Trisagionin laulamisen aikana hän piti ilmaa hänen harteillaan ja pirskotti ihmisiä mirhalla. Hän vartioi lipasta. Hiippakunnan kokouksissa khartofylaksin puuttuessa hän luki edellisten kokousten pöytäkirjat ja niiden päätökset. Lopuksi hän toimi usein sihteerinä ja kokosi asiakirjoja ja sopimuksia.
Suuren Euhologionin mukaan καστρήσιος sijoittuu toiseksi viiden upseeriarvojen joukkossa.
(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )