Galla Placidian mausoleumi
Ortodoksi.netista
Galla Placidian mausoleumi on roomalainen mausoleumi Ravennassa, Italiassa. Se on yksi kahdeksasta ravennalaisesta kohteesta, jotka ovat UNESCOn maailmanperintökohteiden listalla. Se oli todennäköisesti alun perin suunniteltu keisariperheen mausoleumiksi.
Mausoleumi ja marttyyrikappeli
Galla Placidian mausoleumi sijaitsee Pyhän Ristin (S. Croce) luostarin kirkon (rakennettu 417) esilaivan (narthex) vieressä. Mausoleumi lisättiin noin vuonna 424 ja oli alun perin yhdistetty esilaivaan käytävällä. Mausoleumi on pyhitetty diakoni Laurentius Roomalaiselle ja sen sisällä on kolme sarkofagia, jotkaa on nimetty keisari Theodosiuksen tyttärelle Galla Placidialle (k. 450), hänen veljelleen keisari Honoriukselle (k. 423) ja hänen aviomiehelleen keisari Constantiukselle (k. 421).
Rakennus oli sekä hautapaikka että marttyyrikappeli. Galla Placidian ruumis oli asetettu istuvaan asentoon ja puettu keisarilliseen vaatteeseen. Ruumis kuitenkin paloi vahingossa vuonna 1577. Milanon marttyyrikappelin tavoin Galla Placidian mausoleumi on pohjapiirustukseltaan ristin muotoinen hieman pidemmällä keskilaivalla. Myös tiilet ja muuraus viittaavat milanolaiseen käsityötaitoon. Mausoleumissa on kuitenkin nähtävissä paljon myös kreikkalaista vaikutusta.
Mausoleumia on kunnostettu useaan otteeseen: 600-luvulla, 1100-luvulla ja suurimmaksi osaksi uudelleen rakennettu vuoden 1944 pommitusten jälkeen. Kuitenkin suurin osa 400-luvun kirkosta on säilynyt. Rakennuksen lattiaa on nostettu 1,5 metriä sitten 400-luvun, jottei vesi tule sisälle.
Mosaiikit
Galla Placidian mausoleumi on kuuluisa bysanttilaisista mosaiikeistaan. Keskikupolin seinille on tehty mosaiikkeina neljä paria apostoleja, joista tunnistettavia ovat apostolit Pietari ja Paavali. Holvikaarista löytyy vielä neljä apostolia lisää, joten kaikki 12 apostolia on kuvattuna kappelin sisällä. Pohjoisseinälle on kuvattu Hyvä Paimen. Eteläseinälle on kuvattu diakoni Laurentius Roomalainen menossa palavaan grilliin. Historian tutkija Gillian Mackien mukaan tässä mosaiikissa voi myös olla espanjalainen marttyyri Vicente Zaragozalainen, sillä Galla Placidia vietti pitkän ajan Espanjassa. Ylhäälle keskikupoliin on kuvattu kultainen risti taivaalla, jossa on 570 tähteä asetettuna samankeskeisiksi ympyröiksi.